torstai 19. maaliskuuta 2015

Erotatko sinä aidon kasvivärin?Hiusvärien haitat ovat puhuttaneet lähiaikoina mediassa ja päätin kirjoittaa aiheesta teille. Aihe on lähellä sydäntäni sillä olenhan entinen kampaaja.

Hiusvärit ovat kosmetiikan voimakkaimpia kemikaaleja ja niihin tulee suhtautua varovaisuudella. Jos on esimerkiksi saanut hiusväreistä lieviä oireita kuten punoitusta ja kutinaa tai muita ihoärsytyksiä, kannattaa näihin merkkeihin reagoida ajoissa, koska todennäköisesti olet silloin jo herkistynyt ja reaktiot tulevat vain pahenemaan ajan mittaan.

Yleisin hiusvärien allergisia reaktioita aiheuttava aine on paraphenylenediamine (PPD) ja sen johdannaiset. Johdannaisten nimessä ei välttämättä ole mitään PPD-nimeen viittaavaa, vaan aine voi olla esim. "toluene 2,5 diamine".

Älä lankea viherpesuun


Hiusvärihyllyt notkuvat toinen toistaan luonnollisempia ja hellävaraisempia lupauksia hehkuttavista purkeista, vaikka todellisuudessa ne sisältävät näitä samoja allegisoivia aineita kuin muutkin värit. On kuitenkin olemassa oikeakin luonnonmukainen vaihtoehto, 100% kasvivärit. Eli tuotteet joissa on hennaa ja muita kasvijauheita värjäävinä aineina. Ne ovat jauhetta, jota sekoitetaan veteen ja vaikutusajat ovat pitkiä. Niillä ei voi vaalentaa hiusta, vain tummentaa tai muuttaa hiuksen sävyä.

Koska kuluttajan on vaikea selvitä hiusvärihyllyjen viidakossa ja INCI-listojen tutkiminen on työlästä ja kaikkia johdannaisten nimiä vaikea muistaa, listasin alle muutaman nyrkkisäännön liittyen väreihin.

Jos tuotteessa on kaksi sekoitettavaa osaa, hapete (vetyperoksidi)+värituubi on kyseessä ns. hapeteväri >>ei luonnollinen!

Jos tuotteessa on varoitusteksti "ei alle 16-vuotiaille" >> kyseessä ei ole luonnollinen väri!

Aidot kasvivärit sekoitetaan veteen jauheena. Mutta myös esim. Logona myy valmista voidemaista väriä joka on täysin luonnollinen. (Siinä on siis vain yksi tuubi, ei kahta sekoitettavaa osaa.)

Mitä ovat musta hennatatuointi ja aito henna?

Myös monet ammattilaiset tuntuvat sekoittavan nämä kaksi asiaa keskenään. Hiusvärien yhteydessä puhutaan usein allergisoivasta hennatatuionnista. Näitä tatuointeja ihmiset ovat ottaneet paljon esimerkiksi etelänmatkoilla. On tärkeää huomoida, että musta "hennatatuointi" ei ole puhdasta hennaa, vaan se on hennaa, johon on sekoitettu joukkoon PPD:tä, jotta väristä saadaan musta ja erittäin hyvin pysyvä. Se ei siis ole missään nimessä sama asia kuin aito henna, vaan sisältää juuri tätä pahamaineista PPD:tä! Aito hennatatuointi on punainen eikä sillä ole samaa allergisoivaa vaikutusta.


Aidoilla kasviväreillä saadaan tehtyä laajasti eri sävyjä, punaisia, ruskeita, jopa mustaakin. Lopputulos on aina yksilöllinen ja riipuu omasta pohjaväristä. Värjäystulos paranee ja syvenee useamman värjäyskerran jälkeen.

Harmaat piiloon kasvivärillä?
Onnistuu kyllä, mutta vaatii yleensä kaksi värjäyskertaa. Jos harmaita on paljon, kannattaa turvautua osaavaan ekokampaajaan. http://www.ekoyrittajat.fi/ekokampaajat

Muutamia aitoja kasviväri-merkkejä kotivärjäykseen:
SANTE
LOGONA
KHADI

Muualla aiheesta:
MOT, väriä hiuksiin myrkkyä uhmaten http://areena.yle.fi/tv/2467188
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/27/13-tylya-faktaa-hiusvareista
http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2011/12/kemikaalikimaran-hiusvariopas.html
Hiusvärien kemikaalit voivat olla vaaraksi – kampaajasikaan ei välttämättä tunne riskejä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti