lauantai 21. helmikuuta 2015

Kuinka lukea inci listaa

Kaikissa kosmetiikkatuotteissa on EU:n lainsäädännön mukaan oltava INCI-lista. Mikä se on ja miten se muodostuu?
INCI on lightness sanoista: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients
Eli ainesosaluettelosta on kyse. INCI-termistö on luotu niin, että sitä voidaan tulkita koko EU:ssa riippumatta maan kielestä.
Tuotteen ainesosat luetellaan järjestyksessä isoimmasta pienimpään pitoisuuteen päin, eli ensimmäistä ainetta on tuotteessa eniten ja niin edelleen. Aineet, joita on tuotteessa alle 1% voidaan luetella satunnaisessa järjestyksessä. Hajusteaineita ei tarvitse eritellä, vaan ne voidaan ilmoittaa yleisnimellä "parfum", mutta jos hajusteet sisältävät aineita EU:n allergeenilistalta, tulee ne kuitenkin mainita INCI:ssä.



Kasvien nimet ovat aina esitettyinä niiden latinankielisillä kasvitieteellisillä nimillä, mutta jos kyseessä on kasvista ns.jatkojalostettu raaka-aine, sen nimi muuttuu englanninkieliseksi.
Esimerkkinä kookosöljy sellaisenaan on cocos nucifera oil, mutta jos siitä tehdään esimerkiksi saippuaa tulee inci-nimeksi sodium cocoate.


INCI:stä selviää siis mitä ainesosia tuote sisältää. Allergisille ja tiettyjä raaka-aineita muista syistä vältteleville kuluttajille tämä on tärkeä tieto. Kuitenkaan INCI:stä ei voi päätellä minkälainen resepti on kyseessä ja millaiset pitoisuudet kyseisiä aineita on tuotteessa. Tottakai valmistajan reseptin tulee pysyä salaisuutena, jottei sitä kopioitaisi. Kaikilla aineilla on jokin funktio tuotteessa, mutta sitäkään ei pysty täysin tulkita INCI:stä, koska monilla aineilla voi olla useitakin funktioita, ja vain tuotekehittäjä voi varmasti tietää, mitä tarkoitusta varten kyseinen aine on valittu tuotteeseen.



Luonnonkosmetiikan käyttäjälle INCI on erittäin tärkeä tieto. Se nimittäin paljastaa juuri oleellisen tiedon, eli onko kyseessä aidosti luonnonmukainen tuote vai ei. Monet valmistajat haluavat tuoda markkinoille luonnollisia tuotteita, mutta valitettavan moni sarja on kuitenkin ns. normaalia kosmetiikkaa höystettynä muutamalla luonnon raaka-aineella. Sertifioitu luonnonkosmetiikka on kuluttajlle sinänsä helppo valinta, koska sertifionti takaa, että raaka-aineet ovat läpäisseet sertifikaattien seulan. Kuitenkin markkinoilla on monia täysin luonnonmukaisia merkkejä, kuten meidän Flow kosmetiikka, jolle emme ole hakeneet kallista sertifiointia. Siitä, miksi emme ole hakeneet sertifikaattia, kerron lisää myöhemmissä postauksissa.

No jos tuote ei ole sertifioitu, miten selvittää onko kyseessä aito luonnonkosmetiikkatuote vai "viherpesty" tuote?
Asiasta kiinnostuneen kannattaa opetella muutamat luonnonkosmetiikassa kielletyt aineet, joiden bongaaminen tuotteesta antaa useimmiten nopealla silmäyksellä kuvan todellisesta luonnonmukaisuudesta. Alla kerron teille perusvinkit, joilla tunnistaa yleisimmin kosmetiikassa käytettyjä ei-luonnonkosmetiikkaan kuuluvia ainesosia.

AIDOSSA LUONNONKOSMETIIKASSA EI OLE

Mineraaliöljyjä mm. Petrolatum, Paraffainium liquidum

Mm. näitä säilöntäaineita Parabeenit (methyl-, ethyl-, propylparaben jne.), DMDM hydantoin, 2-bromo-2nitropropane-1,3diol, Imidazolidinyl Urea, Methylisothiazolinone (+muut thiazolinonit), Phenoxyethanol:ia 

EDTA (synteettinen kelatoiva-aine), BHA ja BHT (synteettiset antiokdidantit)

PEG- ja PPG yhdisteitä

Jo tunnistamalla näitä ainesosia tuotteista, saat ainakin karsittua suurimman osan viherpestyistä tuotteista. Toki ainesosia on valtavan paljon enemmän, mutta on iso työ opetella niitä ja mahdottomuus muistaa kaikkia. Siksi tällainen karkea muutaman aineen muistaminen auttaa mukavasti ns. alkukarsinnassa. Netissä on useita INCI hakukoneita, mutta ne eivät lajittele luonnonkosmetiikkaa ja ns. normikosmetiikkaa, joten niistä ei juuri ole apua. Tästä linkistä voi katsoa INCI-haun, joka lajittelee raaka-aineita niiden luonnonmukaisuuden mukaan.
http://www.luonnonkosmetiikka.fi/inci-haku/

Me Flow kosmetiikassa haluamme valmistaa vain aidosti luonnonmukaisia tuotteita. Se on meille erityisen tärkeä arvo. Takaamme, että kaikki meidän tuotteet täyttävän vähintäänkin sertifioidun luonnonkosmetiikan vaatimukset.

Tässä oli varmasti monelle jo entuudestaan tuttua asiaa, joten jos sinulla tulee jotain muuta aiheeseen liittyvää mieleen jota haluasit kysyä, laita kommenttia!